
OYUN TERAPİSİ NEDİR? NE İŞE YARAR?
Oyun Terapisi Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Çocukların hayal güçleri bize göre çok geniş olduğundan ve hayatta karşılaşmadıkları ve öğrenmeleri gereken daha pek çok durum olduğundan dolayı olayları algılamaları yetişkinlerden farklıdır. Bu nedenle verdikleri tepkiler de değişkenlik gösterir. Örneğin yetişkinler örseleyici/ travmatik olayları yaşadıktan sonra çoğunlukla içe dönme, sık sık ağlama, insanlardan uzaklaşma gibi belirtileri yaşarken; çocuklar, bu belirtilerin yanında öfke patlamalarını da sıkça gösterebilir.
Oyun çocuğun hayatında büyük yer kaplar, uyku haricindeki tüm zamanlarda oyunla iç içe vakit geçirmek ister, ona sıkıcı gelen herhangi bir şeyi hemen oyuna çevirmeye çalışır. Kendisi konuşmak yerine oyuncaklarını konuşturmayı tercih eder. Hal böyle olunca yetişkinler için kullanılan yöntemler, çocuklar üzerinde pek etkili değildir. Oyunla kaynaştırılmış yöntemlere ihtiyaç duyulur.
Oyun Terapisi Nedir?
Henüz dil gelişimleri devam ettiği için çocuklar; konuşarak duygularını, düşüncelerini bir yetişkininki gibi tam anlamıyla yansıtamazlar. Ancak oyuncaklarla oynarken canlandırdığı karakterden, çizdiği resimlerden, dili döndüğünce anlattıklarından yaşadıklarını nasıl değerlendirdiğini ve hangi açıdan baktığını öğrenebiliriz. Oyun terapisi de çocuğun bu farklı yapısını baz alarak özel olarak seçilmiş oyuncakların bulunduğu özel oyun odasında çocuğa güvenli, koşulsuz kabulün olduğu bir ortam sunar ve iç dünyasını rahatça açabilmesini, yaşamını oyunun içine taşıyıp baş etme becerilerini geliştirebilmesini sağlar.
Oyun Terapisi nin İçeriği:
Oyun Terapisi ile güvenli, rahat ortamda iç dünyasını ifade edebilen çocuk; davranışlarını etkileyen travmatik anılarını, incindiği durumları, zorluk çektiği yaşantılarını, hayal kırıklıklarını, kızgınlıklarını oyuncaklardan kurduğu dünyasında yeniden yaşamaya başlar. Sembolik oyunların, çizdiği resimlerin ve terapistin yardımıyla problemleriyle başa çıkma stratejileri geliştirir.
Terapistin Rolü:
Oyun Terapisi'nde terapist, çocuğun içinden geldiği gibi oynayabilmesi için cesaretlendirici, duyguları yansıtıcı bir görev üstlenir. Zaman zaman hikayelerle ve yapılandırılmış oyunlarla süreci destekler.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda İyileştirici Olabilir?
Karşılaştığımız pek çok problemde oyun terapisinin işe yararlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Problemlerden bazıları:
-
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
-
Anksiyete/Kaygı
-
Tırnak Yeme/Parmak Emme/Alt Islatma
-
Kekemelik
-
Mutizm/Konuşmazlık- Selective Mutizm/ Seçici Konuşmazlık
-
Sınır Koymada Zorluk Yaşanmasından Kaynaklı Problemler Sınır Problemleri
-
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
-
Impulsivite/Dürtüsellik
-
Öfke Problemleri
-
Çocuk Depresyonu
-
Sosyal İçe Kapanıklılık
-
Özgüven Eksikliği
-
Sebebi Anlaşılamayan Baş ve Karın ağrıları
-
Ayrılık Kaygısı
-
Bağlanma Problemleri
-
Boşanma Sonrası Adaptasyon Sorunları