top of page

Bağlanmanın Hayatımızdaki Rolü Nedir?

Güncelleme tarihi: 27 Eki 2020






Bir bebeğin birincil bakım veren figürüne/annesine arzu ettiği yakınlığı kurması ve devam ettirmesi için gösterdiği her tür davranışı bağlanma davranışı olarak tanımlanır ve bağlanma davranışlarının bebeğin kendini tehlikelerden korumayı hedeflediğini öne sürer.

Anne bebeğinin bu sinyallerine duyarlı olup yanıtladığında, bebek annesini güvenilir bir liman olarak algılar, böylelikle başkalarına da güvenebilmeyi öğrenir ve çevreyi keşfetmeye yönelebilir. Ancak, bu süreç sekteye uğradığında, yani anne bebeğinin sinyallerini tutarlı bir biçimde yanıtlayamadığı zaman , bebek annesiyle güvenli bir bağ geliştiremez.



Her bireyin huy ve alışkanlıklarının belirlenmesinde bağlanmanın sağlıklı bir şekilde kurulmasının payı büyüktür. Kişinin ilerideki ilişki biçimlerinin belirlenmesinde yaşamın ilk günlerinde kurulan bağlanma örüntüsünün etkisi tartışılmaz bir gerçektir. Bağlanma, sadece bebeklik dönemini değil, erken çocukluk, geç çocukluk, ergenlik ve erişkinlik dönemlerini de etkilemektedir.


Bağlanma türleri hayatımızın bir çok alanında, özellikle yakın ilişkilerimizde, çok önemli bir rol oynarlar. Bu da gösteriyor ki bebeklik döneminde ve erken çocukluk döneminde edindiğimiz deneyimler hayatımız boyunca bizi etkileyebilir.


Güvenli bağlanan insanlar, ilişkilerinde sağlıklı ve rahat bir şekilde bağlılık ve yakınlık geliştirirken; kaygılı bağlananlar ise ilişkinin yeterince olgunlaşmasına zaman vermeden fazlaca samimiyet ve bağlılık kurmaya çalışır ve diğer insanlarla gereğinden fazla bilgiyi çok kısa sürede paylaşma eğilimi gösterirler.


Kaçınmacı bağlananlar ise ilişkide bağlılık kurma konusunda oldukça isteksizdirler ve insanlarla aralarına mesafe koyarak paylaşım yapmaktan kaçınırlar.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page